wtorek, 4 sierpnia 2015

Nitro Cold Brew już w Kofeinie!





NITRO COLD BREW - kawa macerowana* na zimno przez 24 godziny
(bazujemy na najwyższej jakości ziarnach segmentu Specialty wypalonych przez czołowe polskie palarnie), która po procesie maceracji i podwójnej filtracji przelewana jest do KEGa i nasycana czystym azotem. Podawana na trzech kostkach lodu idealnie orzeźwia, pobudza ciało i umysł, a także dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Po raz pierwszy Nitro Cold Brew zostało zaprezentowane przez palarnię Stumptown (USA) w czerwcu 2013 roku. W Polsce jesteśmy jedną z pierwszych kawiarni serwujących "kawę z kija".

Dlaczego nasycana azotem? ponieważ azot nadaje niepowtarzalną kremową piankę znaną m.in. z klasycznych irlandzkich stoutów jak Guinness, dzięki czemu kawa jest bardziej gładka i kremowa w odczuciu w ustach. Poza tym azot delikatnie ujarzmia kwasowość i gorycz.
Podobno azot ma jeszcze jedną istotną funkcję, mianowicie przyspiesza wchłanianie Kofeiny :)

W minioną sobotę część z Was miała okazję spróbować pierwszą partię kofeinowego Nitro Cold Brew na bazie kawy z El Salvadoru od Audun Coffee, czyli palarni Mistrza Świata Roasterów 2015 - Auduna Sorbottena.

Od poniedziałku natomiast będziecie mieli okazję spróbować Etiopii Hunkute, również od Audun Coffee.



*Maceracja - długotrwałe moczenie jakiegoś surowca w wodzie lub odpowiednim rozpuszczalniku w celu jego zmiękczenia lub wydzielenia określonego składnika. Słownik PWNa

1 komentarz: