poniedziałek, 25 lipca 2011

Niedzielny mały cupping w Kofeinie

Kilka tygodni temu wybraliśmy się Kofeinowa ekipą do Kafo do Gliwic aby wziąć udział w cuppingu. Kilka dni temu Filip z QCoffee przesłał nam do testów 4 paczki różnych ziaren. Dzięki doświadczeniu zdobytemu kilka tygodni wcześniej zorganizowaliśmy sobie cupping w Kofeinie ;)




Kawa do cuppingu musi być grubo zmielona, podczas zaparzania trzymajmy się zasady aby na każde 150ml wody przypadło 8,75 g kawy.




Najpierw oceniamy tzw aromat suchy kawy. Wskazane jest żeby również ocenić jakość ziaren. Wszystkie swoje odczucia zapisujemy na formularzu cuppingu.







Następnie zalewamy zmielone ziarna najlepiej jednocześnie. Odczekujemy 4 minuty.



Na powierzchni powstaje kożuch



przełamujemy go i oceniamy aromat mokry.



Oczyszczamy napar. Kożuch należy zdjąć najwygodniej dwoma łyżeczkami.








Iiii najważniejsze czyli siorbanie ;) Poznajemy smak kawy. Dobrze jest sobie odczekać chwilkę ąż kawa nieco wystygnie wtedy najlepiej można ocenić smak kawy.





W naszym cuppingu wygrała LA Bolsa A SHB ;] Z resztą wszystkie 4 były rewelacyjne na 2. miejscu ex aequo Maragogype & Sereno Antigua na 3. San Iginio. Wszystkie kawy można wypróbować u nas mamy ich na kilka dripów ;] A wygraną kawę zamówiliśmy już w większej ilości jak dotrze damy znać ;] Tymczasem!